Posts tagged ‘competition’

November 1, 2013

URBAN FLOWS | 2013

by yannis zavoleas

Eleftherias Square, Thessaloniki, Greece | 2013

Ctrl_Space Lab & Ahylo Studio

Concept, coordination: Yannis Zavoleas, Ioulietta Zindrou, Pavlos Xanthopoulos

Team: Y.Zavoleas, I.Zindrou, P.Xanthopoulos, N.Kogkelli, S.Antonopoulos, N.Patsavos, G.Zamani, E.Ioannidou, D.Lada, I.Kalogeropoulou, A.Tsesmetzi, Ch.Gavra

Mechanical Engineer: Y.Kaonis

Landscape: M.Tertilianos

Civil Engineer: A.Gavalas

pl

Eleutherias Square stands out as a highly symbolic and programmatically important place. It comprises of a series of non-unified elements calling for a new holistic  synthesis. This is indeed an area operating as a multi-programmatic node fed by the commercial and recreational activities of Ladadika, the central commercial streets of  Eleftheriou Venizelou and Mitropoleos and the seafront Nikis avenue and promenade. The square is located at a critical distance both from the main monumental axis and public spaces of Aristotelous and Dioikiterion Squares as well as the remains of the western Byzantine walls. The current shape and condition of Eleftherias Square is the product of Ernest Hebrard’s Thessaloniki canonizing reconstruction, while on a socio-cultural level, maybe the most haunting local event challenging the social memory of the city was the second world war concentration of the Jewish Sephardim community of the city before their eventual tragic deportation and annihilation. This was the last act of Thessaloniki’s cosmopolitan drama and in being so, it provides with a powerful inherent dynamic awaiting to be channelled back to the reality of the place. From a strictly architectural point of view, the square is defined by an array of non-standing out buildings, characteristic standard office buildings of the last 100 years, with few exceptions such as the Stein Megaron and the traces of the Wall. At the same time, the existing green needs to be enriched in order to claim the mass and the variety which would turn it to an important asset for the area as well as for the wider city.

Based on the above, the following compositional priorities may be defined: i. The Square, as a multi-programmatic node condenses the surrounding activities (commerce, leisure and culture). Venizelou and Mitropoleos are being channelled to the plateau on its northern part and then whirled towards its central area while eventually output towards Ladadika and the Quai. the outcome of this process is that the future functions are spread via a network of flows and activity poles dynamically introduced to the emergent urban scape. ii. The historical memory is related to the following elements of the concept: a. the old city and the Ottoman city front are being symbolized as a whole by the trace of the Byzantine City Wall present as a border between the flat zone connected to the commercial district and the irregular topography unfolding towards the sea front. b. The tragic incident of the Holocaust is metaphorically transferred to the semantics of the water which is adopted both as an element of purification and as an ubiquitous dynamic force active as a parameter defining the new topography. iii. The existing trees defining a Π shape surrounding three sides of the squares while their scale equals that of the adjacent buildings. At the core of the square a composite complex of new trees and other smaller scale plants are allowing the gradual bridging with the relative scales of the humans, the intermediate sub-areas and the whole area.

Thus, the proposal presents with a socially and environmentally viable opportunity to re-engineer the image of the area in study and Thessaloniki as a whole by means of an emergent dynamic new topography allowing a multi-faceted spatial narrative developing along spaces with polyvalent programmatic and aesthetic attributes. The strategy profits from all the currents inherent dynamics while also triggering the development of new extrovert socio-spatial activities.

Advertisements
May 19, 2013

TOP-DOWN | RE-THINK ATHENS COMPETITION 2012

by yannis zavoleas

Short-listed project for Rethink Athens competition.

Project title: TOP-DOWN.

Location: Athens, Greece.

Year: 2012.

Credits: Ctrl_Space Lab. Yannis Zavoleas, Nikolas Patsavos. Team: Y.Zavoleas, N.Patsavos, S.Yannoudis, A.Kapsalis, C.Daflouka, G.Dimitrakopoulou, I.Chinoporou, T.Dogani, D.Mairopoulos, N.Batakis, N.Papavasileiou, I.Apostolopoulos, P.Charvalakis, I.Thanou

Description

The proposal puts forward a relative multi-layered strategy shortly described as “revisiting the architectural typology of the arcade”. The two facades of each side of the boulevards are addressed as the interior of a building block themselves. In the semi-private space of the proposed arcade a series of initial polarities are put at work. Big-small, high-low, movement-stop, social-private, natural-artificial, formal-informal and monumental-everyday are the most influential relations at hand.

The overall concept of the arcade is broken down into a series of layers adaptive to different conditions. Starting from the top, the first element is a ubiquitous bio-climatic shed covering the street space. It may be filled by a layer of local and enduring creeping plants offering a variety of effects ranging from filtering the air and the light, shadowing and cooling, to creating a new green landscape flowing at the center of the metropolis. The transition between this big scale supra-structure and the ground is taking place with the mediation of a second layer comprised of framed structures relating on one hand to the flows of the tram, bicycles and people and, on the other, to the existing arcades. These local structures are invested with a thin wire-frame system which can either allow air to circulate or be covered with plants or zero-energy media walls. These frames provide with the possibility for a more intimate set of urban rooms, spaces within the more metropolitan space of the shed and they are followed by yet a third level of intervention which is more linked to the ground per se.

A set of elements may be combined and customized according to local spatial parameters and users’ choice. They could easily produce a variety of possibilities, move to different locations if needed and expand.

February 8, 2012

ADVANCED TOPICS IN ARCHITECTURAL DESIGN | PATRAS | 2012

by yannis zavoleas

VERSIONS OF THE ORGANIC | FINAL PRESENTATION

Thursday, February 09, 14:00 – 17:00

Wooden Amphitheater | School of Architecture | University of Patras

Short Description

Structural adaptations of the organic in architectural design. The notion of the organic is approached in various ways, for example in response to the relationship between building and landscape (urban – natural), also among the the elements making up the whole and the parameters of the program. Architectural design is approached as a multi-faceted problem, being rephrased to its resolution.

The studio proposes the following studio themes:

Artificial/Natural Landscape, Aguia

Paris Market Lab  (competition)

Rooftops-Why Not?  (competition)

CoWorking Building  (competition)

December 25, 2011

FECUND CITYSCAPES | 2004

by yannis zavoleas

Honorable Mention Architectural Competition

“Ephemeral Structures in the City of Athens for Olympic Games of 2004”

Location: Athens, Greece

Credits: Yannis Zavoleas, Alexandros Tsamis, Lydia Kallipoliti, Alexandra Sinisterra, John Fernandez, Vana Tentokali

The subway’s excavation process in Athens has revealed the presence of “other” cities of the past, below the contemporary level. Based on the historic palimpsest, this project aims to create an active receptive version of the palimpsest; a registration device of activities that are registered directly in the urban context. “Fecund Cityscapes” are flexible “wall borders” that integrate “seeds” of urban activity in their structure. A “seed” is defined as a pneumatic ring being placed in the floor components of the structure that can be activated by the visitors. The visitors may walk in the structure, press buttons and get information about the city events. This activity causes the structure to “impregnate” and transform in two ways; change of mass due to the inflation and change of texture (color) due to temperature shifts in the interior. These changes are registered on the structure’s epidermis, which conveys to the urban environment traces of the ephemeral activities of the interior. These structures are placed at urban voids close to subway stations. An urban network is created supported by the existing one, offering an alternative kind of navigation “in time” for the city.